Amennyiben a szőnyegpadlót választja, jó, ha ismeri a szőnyegek, különösen a szőnyegpadlólapok alapvető paramétereit.

A tűzés (tufting) során a szálakat az alapszövetbe nagyon gyorsan szőjük bele, ennek során számos hurok keletkezik. Ezzel a módszerrel gyártják manapság szinte az összes szőnyeget – mi is ezt használjuk a szőnyegpadlólapok előállítása során.

Az alapszövetet az elsődleges alapnak hívjuk. A Tilea Floor Systems a szabadalmaztatott, ellenálló Colback® alapszöveteket használja a szőnyegpadlólapok gyártása során.

Az alapszövetbe betűzött szálak lehetnek vágottak és vágatlanok – hurkok. A Tilea® kizárólag vágatlan szálakat alkalmaz, mivel sokkal stabilabbak és nem hullanak ki a szövetből.

Elsődleges és másodlagos merevítés – a szőnyeg elsődleges merevítőrétege az az anyag, amelybe a szálakat beletűzzük. A szálakat a helyükre rögzítjük – a szőnyeg hátsó oldalára egy másik (általában SBR latex) réteget viszünk fel. Ez a réteg a másodlagos alap. A szőnyegpadlólapok esetén a másodlagos rétegre még egy réteget viszünk fel (általában ezt nevezzük a padlólap merevítő rétegének).

A padlólapok merevítő rétege általában PVC vagy bitumen (gyanta) alapú anyagból készül. A PVC (poli(vinil-klorid)) környezetvédelmi szempontból számos negatív tulajdonsággal rendelkezik, a gyártásától kezdve (mérgező dioxinok keletkezése) egészen ftalátokig, elsősorban az anyag klórtartalma miatt. Jelenleg a PVC mennyiségének mindössze 1%-a kerül újrahasznosításra.

A bitumen hasonló kísérőtulajdonságokkal rendelkezik, azonban – mivel kőolajszármazék – teljes mértékben újrahasznosítható és ismételten felhasználható aszfalt vagy fűtőolaj előállítására. Ezért a Tilea® szőnyegpadlólapok merevítésére kizárólag bitument alkalmazunk.

A padlólapok megerősítését a gyártás során kell elvégezni – ez megalapozza a padlólapok egyedi jellemzőit, előállításuk pedig sokkal drágább, mint a “hagyományos” szőnyegek előállítása.

A szőnyegpadlólapokban alkalmazott szálak általában poliamidból (PA), polipropilénből (PP, olefin) vagy a kettő kombinációjából készülnek. A poliamidot általában jobb minőségűnek tartják, mivel a polipropilén-szálak kevésbé ellenállóak felületi deformációval, a fénnyel és hővel szemben.

A szálak mennyisége határozza meg a padlólap felületi sűrűségét. Minél több a szál, annál sűrűbb a szőnyeg.

A méret szinte minden esetben 50 x 50 cm. Minden Tilea® szőnyegpadlólap ebben a méretben készül, ez a standard gyártási méret. Egyéb méretű szőnyegpadlólapok előállítása is lehetséges, ügyfelünk kérésének megfelelően (általában 25 x 100 cm méretben).

A szőnyeget kétféle eljárással lehet megfesteni. A szálak előállítása során alkalmazott színezékkel (a színezéket az anyaghoz adják hozzá, az oldat vagy keverék festésével) vagy a szálat a gyártást követően festik meg (térfogat-festéssel). Alternatív lehetőség a kész szőnyeg festése – festékszórással vagy nyomtatással (folyamatos festés).

Ezen festési módok a festés tartósságában különböznek: az oldatfestéssel festett szálak színe nem távolítható el, így előnyösebb olyan helyeken alkalmazni, ahol nagyobb mértékű szennyeződés, illetve intenzívebb használat várható.

Keverékfestéssel festett az összes polipropilén-tartalmú termék és szinte minden poliamid-tartalmú termék. A Tilea szőnyegek festése keverékfestéssel történik.