A szőnyegpadlólapok tisztítása egyszerű – tisztításuk a hagyományos szőnyegekhez hasonlóan történhet, ill. az adott padlólap kivehető, megtisztítható, megszárítható, majd visszahelyezhető eredeti helyére.
A legjobb eredmény elérése érdekében használjon száraz vegyi tisztítást – a száraz vegyszeres tisztítás taszítja a szennyeződéseket és kevésbé rontja a szőnyeg minőségét.

A keverékfestéssel festett színes padlólapok fehéríthetőek is.

A tisztításhoz elsősorban henger alakú kefékkel rendelkező tisztító gép használatát ajánljuk. E gépek többsége minimális mennyiségű nedvességet visz a szőnyegbe, és nem lazítja fel vagy távolítja el a padlólapokat, valamint hatékonyan kitisztítja őket.

Tippek a polipropilén tisztítására:
A polipropilén szőnyegek tisztítása nehezebb, mint a poliamid szőnyegeké. Íme néhány tipp az egyszerűbb tisztításhoz.

1. Távolítsa el a száraz szennyeződéseket
Tisztítsa meg a szőnyeget porszívóval. Távolítsa el a lehető legtöbb nem oldható szennyeződést még a tisztító emulzió használata előtt. A szennyeződések többsége (79%-a) nem oldható, azaz vízzel vagy száraz oldószerekkel érintkezve nem változik folyékonnyá. Tanulmányok igazolják, hogy az ilyen szennyeződéseket a legjobb száraz porszívózással eltávolítani.

2. Szennyeződések és olajfoltok eltávolítása
A polipropilén tisztítására kifejlesztett tisztító spray használata jelentősen javítja a tisztítás végeredményét.

3. Szennyeződések eltávolítása és semlegesítése
A szennyeződések leválasztását követően azok fizikai eltávolítása szükséges. A savas öblítés hatékony a már fellazított szennyeződések eltávolításakor, és a szőnyeget semleges vagy enyhén savas állapotban tartja. A savas öblítés védi a szőnyeget a megbarnulástól és előkészíti a védőszer alkalmazását. A víznyomást 100-150 PS értékre kell csökkenteni.

4. Szárítás
A szőnyeget a lehető leggyorsabban ki kell szárítani. Ott, ahol megbarnult, gyapotronggyal ajánlott áttörölni. Szellőztesse ki a helyiséget, nyissa ki az ablakokat és kapcsolja be a fűtést.

Folteltávolítási tippek
Olajos szennyeződések esetén ne alkalmazzon gépi tisztítást. Csak törölje át a foltot acetonba mártott fehér ronggyal.