Tárolás
Hogy a szőnyeget ne szennyezze el a bitumen réteg, a padlólapokat tároláskor “szőnyeget a szőnyeghez, bitument a bitumenhez” módszerrel kell elhelyezni.

A szőnyegeket száraz helyen, ellenőrzött hőmérsékleti körülmények között kell tárolni. Hasonlóképpen óvni kell a tárolás során a külső környezeti hatásoktól, szennyeződésektől, portól, nedvességtől, ill. egyenetlen felülettől. A raklapok egymásra rakása is károsíthatja a szőnyegpadlólapokat.

Alapfelület
El kell mondanunk, hogy a padlóval kapcsolatos ügyfélpanaszok szinte 100%-a a helytelen lerakásra vezethető vissza. Az esetleges komplikációk megelőzése érdekében szigorúan be kell tartani a lerakási utasítást.

Ne rakja le a szőnyegpadlólapokat egyenetlen, szennyezett vagy nedves felületre.

A szőnyegpadlólapok szinte minden alapfelületre – pl. beton-, vinil-, linóleum-, fa-, kerámia-, kőfelületre – rakhatóak le. Az alapfelületet azonban minden esetben aprólékosan meg kell tisztítani és ki kell szárítani. Hasonlóképpen ki kell egyenlíteni minden repedést, nyílást és egyenetlenséget. A poros felületeket porszívóval meg kell tisztítani.

A szőnyegpadlólapok lerakását megelőző legalább 48 órában, a lerakás során és a lerakást követő 72 órában a lerakás helyszínén teljesíteni kell a következő feltételeket: A szőnyeget 18-35 °C beltéri hőmérséklet mellett kell lerakni, 65% maximális légnedvesség-tartalom mellett. Az alapfelület hőmérséklete a lerakás idején ne legyen 18°C-nál alacsonyabb. A szőnyeggel burkolt felület beltéri hőmérséklete nem csökkenhet 10 °C alá.

Nem ajánlott a fűtött padlóra való lerakás.
A szőnyegpadlólapok lerakása során alapozószer használata nem szükséges.

A szőnyegpadlólapok elhelyezésére szolgáló alapfelületen ne használjon ragasztóoldó, ill. emissziócsökkentő vegyszereket.

Elhelyezés
Minden Tilea® szőnyegpadlólap hátoldalán irányjelző nyilak láthatóak. A legjobb eredmények elérése érdekében a padlólapokat sakktáblaszerűen kell elhelyezni (lásd az ábrát).

A szőnyegpadlólapok szélei leginkább a telepítés napján láthatóak. A szőnyegpadlólapok szélei a porszívózás és napi használat következtében egyre kevésbé látszanak.

A szőnyegpadlólapok nem igényelnek alapozóréteget, nem szükséges ragasztásuk vagy varrásuk. Egyszerűen elhelyezhetőek sima, csúszásmentes felületen. Vinil-, linóleum- vagy parketta alapfelületen minden nyolcadik sorban kétoldalas ragszalaggal ragassza le őket. Hasonlóképpen kell eljárni a 30 m2-nél nagyobb alapterületű helyiségekben.


Megjegyzés: a jelen dokumentum nem tartalmazza a szőnyegpadlólapok elhelyezésének minden részletét. Kérjük, tartsa be a CRI 104 – Hagyományos szőnyegek telepítésére vonatkozó irányelv rendelkezéseit: http://cri104.info