Poliamid (PA) kontra polipropilén (PP)
A poliamidot jobb minőségű anyagnak tartják, mivel ellenállóbb, nem veszti el csillogását és nagy terhelés esetén sem megy tönkre.
Az EU jogszabályok szerint irodákban kizárólag poliamidszőnyegeket szabad alkalmazni – ez a polipropilén-szőnyegekkel ellentétben megfelel a középületekre vonatkozó biztonsági szabványok előírásainak.
A polipropilén szőnyegeket viszont szinte lehetetlen elszennyezni, mivel azok nagyon kis mértékben szívják magukba a szennyeződést.
A polipropilén azonban oleofil jellegű, azaz magába szívja az olajos anyagokat. Az olajfoltokat és -szennyeződéseket a polipropilén szőnyegekből nagyon nehéz eltávolítani.

Szín
A cégek többsége saját vállalati színeket alkalmaz, a nagy projektek esetén mindig van egy tervező vagy belsőépítész, aki kiválasztja a szőnyeg színét.

Ezzel szemben a kisebb projektek esetén az ügyfelek maguk választják ki a megfelelő szőnyegszínt padlójukhoz. Íme néhány szabály, amelyet a választáskor ajánlott betartani:

Fényviszonyok – a megfelelően megvilágított termekben a világos színek közvetlen napsütésben szinte fehérnek, a sötét színek pedig szinte feketének hatnak.

Stimulálás – a világos, élénk színek élénkítően hatnak, a pasztellszínek pedig nyugtatóak.

Szennyeződés – a foltokat a világos szőnyegen jobban látni. A por viszont a sötét színű szőnyegeken látható jobban.

Egyszínű / mintás – a kisméretű helyiségek jobban mutatnak egyszínű padlóval. A gazdagon dekorált helyiségek is jobban mutatnak egyszínű padlóval. A mintás padló inkább nagyobb helyiségekbe való, amelyek nem tartalmaznak sok berendezési tárgyat.

Elhelyezés – a déli fekvésű helyiségekben, meleg térben a hidegebb színek (kék, zöld, lila vagy bíbor) teszik teljessé az összhatást. Az északi fekvésű helyiségekben, hidegebb térben a meleg színek, pl. sárga, piros, narancssárga lehetnek megfelelőek.

Szőnyegpadlólapok kombinálása
A szőnyegpadlólapok számos belsőépítészeti lehetőséget kínálnak, azonban nem árt óvatosnak lenni az egyes színek és stílusok kombinálása során. Kétség esetén inkább forduljon belsőépítészhez.

A szőnyegpadlólapok leggyakoribb kombinációja a sakktáblaminta. Ezt az elhelyezési módot különösen a keskeny terekben érdemes alkalmazni, az “alagúthatás” elkerülése érdekében, illetve hogy ezáltal is érdekesebbé tegyük a teret.

A különféle színű szőnyegpadlólapokkal kijelölheti a közlekedési útvonalakat vagy elválaszthatja az egyes zónákat a középületek helyiségeiben.